opc_loader

Menu

Misschien heb je weleens van scleralenzen gehoord. Maar wat zijn scleralenzen nu eigenlijk voor een lenzen? Scleralenzen zijn harde zuurstofdoorlatende lenzen en hebben een grotere diameter dan de standaard harde lenzen en ook de vorm is net iets anders, waardoor ze niet op het hoornvlies van het oog rusten maar op de sclera, ook genoemd de harde oogrok (het witte gedeelte van het oog).

Scleralenzen worden aangepast door een professional zoals bijvoorbeeld een optometrist en deze harde lenzen zijn te gebruiken door personen die een onregelmatig hoornvlies hebben of om een andere reden, waardoor men niet niet voor een standaard contactlens of bril kan kiezen. Scleralenzen kunnen net zoals de standaard lenzen op sterkte gemaakt worden.

Het komt er dus op neer, als er een scleralens wordt aangepast, dat de lens totaal geen steun mag vinden op het hoornvlies (het hoornvlies bedekt het voorste gedeelte van het oog waar je het gekleurde gedeelte (iris) en de pupilopening ziet zitten). Om dit dan ook te bereiken hebben scleralenzen een diameter van gemiddeld 20 mm en dit kan zelfs oplopen tot 25 mm, dit is dus veel groter dan een standaard harde lens, want die heeft een diameter van rond de 10 mm.

De vorm van een scleralens lijkt op een hoed en dit komt omdat de voorkant van het oog van nature iets uitpuilt en de scleralens moet daar dus als een soort kap overheen zitten. Zou een scleralens te vlak zijn dan zou de lens alsnog het hoornvlies kunnen aanraken. De scleralens dankt zijn naam dus aan het feit dat de rand van deze lens op de sclera (oogwit) rust. Ondanks dat een scleralens vrij groot is draagt deze lens in de meeste gevallen wel prettig. Heit feit is ook dat de sclera bekleed is met bindvlies en dit is vrijwel ongevoelig, dit in tegenstelling tot het hoornvlies welke het oog aan de voorkant bekleed, dit gedeelte van het oog is juist heel gevoelig.

Het gedeelte tussen de scleralens en het hoornvlies wordt opgevuld met je traanfilm en vloeistof zoals bijvoorbeeld een zoutoplossing (zonder conserveermiddelen) om het hoornvlies gedurende de tijd dat men de scleralenzen draagt vochtig te houden, de gebruiker optimaal zicht te geven en om de gebruiker te ontzien van pijnlijk hoornvlies. Het is dan ook belangrijk met het inzetten van de scleralenzen dat deze tot aan de rand gevuld worden met vloeistof (bijvoorbeeld met saline), zodat er geen luchtbellen onder de scleralenzen komen te zitten nadat men deze heeft ingezet, want dit zal resulteren in slecht zicht en slechte bevochtiging van het hoornvlies. Soms wil dit niet in één keer lukken en men zal het inzetten dan nog eens moeten proberen. Wil je scleralenzen inzetten dan dien je eerst een uitgebreide instructie te volgen van een optometrist of andere professional op dit gebied.

Het uithalen van scleralenzen is op zich niet moeilijk en een handig hulpmiddel wat je hierbij kunt gebruiken is een lenzenzuigertje. Het beste is om de zuiger niet in het midden van de scleralens te plaatsen omdat de scleralens vaak vast op het oog zit vast gezogen, maar meer onder bij de rand waardoor de lens daar kan opwippen en zo laat hij beter los van het oog.

Het aanmeten van scleralenzen


Wanneer worden scleralenzen aangemeten? Scleralenzen kunnen worden aangemeten bij personen die last hebben van de volgende oogaandoeningen:

  • Extreem droge ogen
  • Onregelmatige vorm van het hoornvlies
  • Hoornvlies beschadiging
  • Keratoconus
  • Na een hoornvliestransplantatie
  • Na een mislukte ooglaserbehandeling


Het is ook goed om te weten dat de meeste scleralenzen worden vergoed door de zorgverzekeraar, zeker als je weet dat je scleralenzen om de 1 a 2 jaar dient te vervangen. Wil je weten of je ook in aanmerking komt voor een vergoeding voor scleralenzen dan kun je je zorgpolis inkijken of je belt even met je zorgverzekeraar.

Welke vloeistoffen gebruik je bij scleralenzen?


Om de scleralenzen in te zetten kun je verschillende vloeistoffen gebruiken, velen gebruiken een saline (zoutoplossing) en het beste is om een saline te gebruiken die geen conserveringsmiddel bevat zoals bijvoorbeeld de Oté saline ampullen.

Het bewaren van je scleralenzen kan goed in de Menicare plus of Menicare pure vloeistof van Menicon.

Het reinigen van scleralenzen kan met de Menicon progent a + b en met de Menicon spray & clean. Vanwege de grote diameter van de scleralens dient men bij de deksel van de lenshouder die bij de Menicon progent wordt meegeleverd de 2 houdertjes die aan de deksel vastzitten te verwijderen, want menig scleralens past hier niet in vanwege de grote diameter. De lenshouder van de Menicon progent is namelijk gemaakt voor standaard harde lenzen en deze hebben een veel kleinere diameter dan scleralenzen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.
I. de Jong 25 Mar 2022
Ik heb sinds 2 weken scleralenzen maar niets anders dan ellende. Bij de oogarts geweest omdat de lenzen na 1 uur dragen pijn geven en arts zegt dat ik allergisch ben voor de saline oplossing. Verder heb ik heel veel last van eiwitafzetting in de lens. Gebruik voor reinigen Everclean maar dit helpt alleen maar om een lekkere schoon lens te krijgen bij inzetten maar na half uur zie ik al weer wazig en na 1 uur bij het uithalen zitten er allemaal witte vlokken aan de binnenkant. Is er tegen de eiwitafzetting iets te doen? Is er een andere inzetvloeistof dan saline die goed betaalbaar is en niet veel duurder is dan de Ote Saline? Advies van mijn contactlensspecialist was om de lens helemaal te vullen met kunsttranen i.p.v. de saline maar oogarts is hier helemaal tegen omdat dit echt slecht is voor mijn oog.