opc_loader

Menu

Help! Ik ben mijn lens kwijt. Een veelgestelde vraag is, kan een lens of een stukje van de lens als er een scheurtje in de lens zit achter je oog komen? Veel mensen zijn bang dat een lens achter het oog zal komen. Maar wees gerust een lens kan eigenlijk niet achter het oog komen. Wel kan een lens ver achter in het oog komen, maar helemaal achter het oog zal de lens niet komen.

Het komt best veel voor, de lens zit niet meer voor op het oog, maar dan is de vraag waar is de lens nu gebleven. In de meeste gevallen kun je de lens kwijtraken met het inzetten van de lenzen. Men probeert de lens voor op het oog te zetten en draait bij het inzetten van de lens het oog teveel weg. Als de lens zich nu hecht aan het oog zal deze niet op de voorkant zitten, maar zal op de verkeerde positie in het oog zitten. In veel gevallen zie je de lens nog wel zitten als je in de spiegel kijkt en kan je hem verschuiven naar de voorkant of je kunt hem uithalen om de lens nogmaals goed in te zetten (op de voorkant, het hoornvlies). Maar in sommige gevallen heb je pech en zie je de lens niet meer zitten en in deze gevallen raakt men vaak in paniek omdat de meeste mensen denken dat een lens achter je oog terecht kan komen. Ook als er een stukje van de lens af is denkt men vaak dat dit stukje lens achter het oog kan komen.

Ook komt het regelmatig voor dat men gaat slapen met lenzen in omdat men ze is vergeten uit te halen. Ook nu kan het voorkomen dat je 's morgens wakker wordt en dat je je lens kwijt bent omdat deze ergens anders in het oog zit.

Waarom kan de lens niet achter het oog komen


De lens kan niet achter het oog raken omdat het oog bekleed is met een vlies het zogenaamde bindvlies van het oog (dit zit over het witte gedeelte van het oog). Dit bindvlies bekleedt het oog en loopt ver naar achter waarna er een vouw ontstaat en het de binnenkant van de de oogleden zal bekleden. Dus eigenlijk ontstaat hier een zak waar de lens niet verder kan. Moeder natuur heeft hier dus goed over nagedacht, was dit niet zo dan zouden veel personen met heel wat lenzen achter het oog rondlopen, ook zou er bijvoorbeeld vuil en andere dingentjes die niet in het oog thuishoren zich hier kunnen ophopen.

Wat te doen als de lens ver in het oog terecht komt


Ten eerste rustig blijven, want de lens, of het stukje lens komt er wel uit. Nu is het wel zo dat de lens erg vast kan zitten op het oog, zeker als men in slaap is gevallen met de lenzen in. Om de lens of het stukje lens eruit te krijgen ga je eerst voor de spiegel staan en je gaat de lens opsporen. Je beweegt het oog in alle richtingen en trekt de oogleden wat uit elkaar en vaak zie je de lens of een gedeelte daarvan toch wel zitten. Zeker als de lenzen een handlingtint hebben, dit is een lichtblauwe kleur die de fabrikant aan de lens heeft toegevoegd. Kun je de lens zelf niet in het oog terugvinden vraag dan of iemand anders je oog wil bekijken om de lens te traceren. Is de lens gevonden dan probeer je hem te pakken of te verschuiven naar een positie in het oog waar je hem beter uit kan pakken.

Zit de lens te vast op het oog waardoor je hem er niet uit kan pakken, dan dien je eerst de lens en het oog goed te bevochtigen waardoor de lens zal losweken. Is de lens goed losgeweekt dan moet je hem eruit kunnen pakken of kunnen verschuiven. Het bevochtigen van de lens en het oog doe je met een zoutoplossing (saline) geschikt voor lenzen en ogen of met oogdruppels of lenzenvloeistof als je die voorhanden hebt. Het bevochtigen van de lens en het oog moet je echter niet met kraanwater doen!

Krijg je de lens uiteindelijk toch niet uit of kan je hem zelf toch niet vinden? Ga dan langs een opticien, contactlensspecialist of optometrist en deze kan je helpen om de lens uit het oog te krijgen.

Trek niet aan het hoornvlies!


Het komt nogal eens voor dat de lens is verschoven en dat de lensdrager denkt dat de lens nog steeds op de voorkant van het oog zit (hoornvlies gedeelte) maar de lens blijkt toch elders in het oog te zitten. Men probeert dan de lens aan de voorkant uit te halen, maar men pakt dan het hoornvlies (cornea) van het oog vast i.p.v. de zachte lens die dus elders in het oog zit. Ten eerste pak je het hoornvlies vast, dan is dit zeer gevoelig en pijnlijk, maar omdat men denkt dan het toch de lens is die men vast heeft blijven sommige personen aan het hoornvlies trekken met alle gevolgen van dien. Dus kijk uit dat je niet aan het hoornvlies van het oog trekt, want voelt het pijnlijk aan, dan kun je ervan uitgaan dat het niet de lens is die je vastpakt.

Ook kan het voorkomen dat men denkt dat er nog steeds een stukje lens in het oog zit, nadat een stukje lens dat zoek was al uit het oog is gehaald. Maar dit is vaak een irritatie op de plek waar de lens heeft gezeten die men voelt en dit zal naar enige tijd weer verdwijnen.

Reacties

Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.